Bouwen met de Natuur< Terug

Groep

Tentoonstellingen

Type

Tentoonstelling

Omschrijving

De bezoeker kan hier zien hoe waterbouwers over de hele wereld duurzame en flexibele oplossingen bedenken voor de ontwikkeling van delta- en kustgebieden. De druk op deze gebieden neemt toe. In 2050 woont en werkt hier bijna 70% van de wereldbevolking, terwijl klimaatverandering en zeespiegelstijging juist hier de waterveiligheid van mens en dier in gevaar brengen.

Bouwen met de Natuur, internationaal aangeduid als 'Building with Nature' is een nieuw concept in de waterbouw. Natuurlijke processen, zoals wind, golven, stroming en sedimentafzetting zijn een duurzaam wapen in de strijd tegen zeespiegelstijging en erosie van kustlijnen. Tegelijk maakt dit nieuwe natuurontwikkeling mogelijk en helpt het bij meervoudig grondgebruik in de delta- en kustgebieden.

Aan de hand van vijf voorbeeldprojecten duikt de bezoeker in de wereld van 'Building with Nature'. Projecten in Nederland zijn de Zandmotor bij Kijkduin, de Marker Wadden in het Markermeer en het Wervenpark in Dordrecht. In al deze projecten spelen natuurontwikkeling en recreatie een belangrijke rol. De projecten zorgen voor een beter leefgebied voor vogels, vissen, zoogdieren, insecten en amfibieŽn met mogelijkheden voor recreatie en ontspanning.
Daarnaast zijn er in de expositie een Indonesisch en een Amerikaans project opgenomen; Noord Java dat al jaren kampt met heftige erosie problemen, zet in op het herstel van de Mangrovebossen om de kustlijn te beschermen. Het project Mordecai Island ten zuiden van New York laat zien hoe 'Building with Nature' kan helpen bij natuurherstel en tegengaan van erosie.

Wilt u ontdekken hoe het precies werkt, kom dan uw kennis verrijken in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht.

Deze bijzondere expositie is gemaakt in nauwe samenwerking met EcoShape uit Dordrecht.
Dit is een stichting gefinancierd door overheid en bedrijfsleven met als doelstelling kennisontwikkeling over 'Building with Nature'. Grote Nederlandse waterbouwbedrijven, ingenieursbureaus, natuurorganisaties en de overheid zijn verenigd in EcoShape.

Openingsdata en tijden

Datum vanaf
vrijdag 6 okt 2017
Datum t/m
zaterdag 7 apr 2018

dinsdag
14:00 - 17:00
woensdag
14:00 - 17:00
donderdag
14:00 - 17:00
vrijdag
14:00 - 17:00
zaterdag
11:00 - 17:00
  • print

Locatie op kaart

Contactgegevens

Nationaal Baggermuseum
Molendijk 204 - 208
3361 ER SLIEDRECHT
Tel 0184 425 615

Website
Bezoek site
Content VVV Idee